Eigenschappen van tuinhout materialen

Bij Henzen Tuinhout vindt u een ruim assortiment aan tuinhout. Wij vinden het belangrijk om u goed te informeren over de eigenschappen van de materialen. Alle houtsoorten kunnen namelijk ‘werken’, ofwel veranderen bij een andere luchtvochtigheid. Hoewel dit zichtbare veranderingen in het hout veroorzaakt, heeft dit geen invloed op de duurzaamheid van het hout. We vertellen u graag met welke eigenschappen u rekening moet houden bij verschillende hout- en materiaalsoorten.

Beton is erg duurzaam en daarom zeer geschikt om in uw tuin te verwerken. Wij gebruiken vooral veel beton in combinatie met hout, bijvoorbeeld bij een beton-houtschutting. Door betonnen palen en platen te gebruiken, komt het hout niet in contact met de grond. Hierdoor gaat de schutting veel langer mee. 

Witte uitslag

Betonproducten kunnen een witte uitslag krijgen. Dit wordt ook wel kalkuitslag of kalkuitbloei genoemd. Deze uitslag ontstaat doordat water en cement met elkaar reageren. We controleren uw producten voor levering op kalkuitslag, maar het is niet te voorkomen dat er alsnog kalkuitslag ontstaat, omdat dit een natuurlijke reactie betreft. Kalkuitslag is alleen van invloed op het uiterlijk van het beton, maar niet op de sterkte of duurzaamheid van het materiaal. We raden dan ook aan om niets te doen met kalkuitslag. Na verloop van tijd zal het beton een steeds egaler uiterlijk krijgen. Wilt u uw beton graag beschermen? Dan kunt u gebruik maken van een betoncoating. Gecoat beton heeft diverse voordelen, zoals een verlengde levensduur, strakke afwerking en het materiaal neemt minder water op.

Scheurtjes

Ondanks dat beton een zeer sterk materiaal is, kunnen er in de palen en platen kleine scheurtjes ontstaan. U hoeft zich in dat geval geen zorgen te maken over de stevigheid van het beton. Door het wapeningsstaal in het beton blijft het beton zijn sterkte behouden. Als u de zichtbaarheid van de scheurtjes wilt beperken, kunt u uw beton beschermen door gebruik te maken van een betoncoating.

Verkleuring

Betonpalen zijn onder andere verkrijgbaar in de kleur antraciet. Na verloop van tijd zal de kleurstof voor de donkere antracietkleur uitlopen, waardoor het beton na enkele jaren lichtgrijs wordt. Wilt u dit voorkomen? Dan kunt u een betoncoating gebruiken.

Roestplekken

De bestanddelen van beton, zoals zand en grind, zijn natuurlijke producten. Hier kunnen ook ijzergehaltes in voorkomen, die na verloop van tijd kunnen gaan roesten. Door het beton te coaten heeft het beton een beschermlaag, waardoor roestplekken te voorkomen zijn.

Ruwe plekken en oneffenheden

Beton wordt in een mal gestort om de palen en platen te maken. De mal laat strepen achter op het robuuste materiaal. Daarnaast kunnen in de mal steentjes in een hoek terechtkomen, waardoor een puntje of hoekje in het eindproduct kan ontbreken. De grofheid van dit materiaal hoort bij het product.

Composiet is een samengesteld materiaal, bestaande uit houtvezels en kunststof. Composiet is populair vanwege de duurzaamheid en vele mogelijkheden. Composiet in de tuin geeft een moderne en strakke uitstraling. In tegenstelling tot houtsoorten heeft composiet geen last van vergrijzing, insecten, splinters en vocht. Daarnaast is composiet heel onderhoudsarm. Composiet wordt vaak gebruikt in combinatie met aluminium. Aluminium is een metaal wat een stuk lichter is dan staal, maar wel heel sterk is. Verder zijn de eigenschappen van aluminium vergelijkbaar met die van composiet. 

Licht kleurverschil

Er kunnen lichte kleurverschillen in het materiaal aanwezig zijn door wisselende blootstelling aan zonlicht. Composiet heeft een speciaal UV-filter, maar door de aanwezigheid van houtvezels in het materiaal kan het toch licht verkleuren. Er kunnen ook druipranden voorkomen, maar die kunnen met water weggespoeld worden. Dit kunt u zelf doen door regelmatig met water te sproeien, of u wacht een aantal regenbuien af. Verder blijft de kleur voor de rest van de levensduur goed behouden.

Krassen

Composiet is wat gevoeliger voor krassen dan de meeste houtsoorten. Bij transporteren en monteren kunnen er dan ook krassen op uw materiaal ontstaan. Deze krassen kunt u bijwerken met een lakstift, waardoor ze niet opvallen. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Eikenhout is afkomstig van de eikenboom. Het hout heeft een robuuste uitstraling. Een groot voordeel van eikenhout is dat het onbehandeld ruim 20 jaar meegaat. Eikenhout heeft duurzaamheidsklasse 2. Dit maakt het een zeer duurzame keuze om in uw tuin te verwerken. Als u kiest voor eikenhout, kunt u dus jarenlang genieten van uw schutting, veranda of overkapping. 

Bloeden looizuren

Eikenhout bevat looizuren, die kunnen ‘uitbloeden’. Dit kan vlekken geven op het hout, maar ook op aangrenzend materiaal zoals beton, een muurtje of bestrating.

Niet standaard haaks afgekort

Eikenhouten planken en balken worden niet standaard haaks afgezaagd. Dit betekent dat het hout bij verwerking nog haaks afgekort moet worden. Eikenhout wordt in dit geval een aantal centimeter langer geleverd, zodat het op de juiste maat gezaagd kan worden.

Noesten en kwasten

Eikenhout bevat van nature noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar een tak aan de boom heeft gezeten. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Kleur en kleurverschil

Geen enkele boom is hetzelfde, waardoor ook geen enkele plank of balk hetzelfde zal zijn. Dit kan zorgen voor kleur- en structuurverschillen in het hout. Het kleurverschil kan niet alleen voorkomen tussen planken en balken, maar ook op één plank kan de kleur verschillen, omdat het aan één zijde meer verkleurd is door de inpakwijze. In de loop van de tijd verandert de kleur ook: eikenhout wordt eerst zwart en vergrijst vervolgens. U kunt het hout behandelen met olie als u de originele kleur zoveel mogelijk wilt behouden.

Kromtrekken

Eikenhout is een harde materiaalsoort. Het nadeel van deze eigenschap is dat het materiaal snel kromtrekt. Wij raden daarom aan om het hout zo snel mogelijk te monteren. Als het stevig bevestigd is, trekt het minder snel krom. Als het hout kromgetrokken is, heeft dit geen invloed op de kwaliteit.

Ruwe delen

Eikenhout is verkrijgbaar met een ruw of glad oppervlak. Dit is afhankelijk van de materiaalafwerking, u heeft namelijk de keuze uit fijnbezaagd of geschaafd eikenhout. Fijnbezaagd eikenhout heeft een volledig ruw oppervlak, maar ook geschaafd eikenhout kan ruwe delen bevatten. Dit komt door de oneffenheden in het hout, waardoor dieper gelegen delen mogelijk niet geschaafd zijn. U kunt dit indien gewenst zelf bijschuren.

Watervlekken

Bij eikenhout kunnen watervlekken voorkomen als gevolg van de looizuren die uitbloeden. De waterkringen kleuren eerst donker, na verloop van tijd kleurt het grijs en wordt het kleurverschil kleiner.

Werken

Alle houtsoorten ‘werken’, dit geldt dus ook voor eikenhout. Dit betekent dat het hout krimpt en uitzet onder verschillende weersomstandigheden. Dit zorgt bij eikenhout voor flinke scheuren in het hout. De scheuren hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout en zijn typerend voor het uiterlijk van de houtsoort.

Zwarte vlekken

Door het vervoer met heftrucklepels kunnen er zwarte plekken of strepen op het hout komen. Dit komt door de looizuren in het hout die reageren met het staal van de heftrucklepels. Door weersinvloeden worden de zwarte vlekken na verloop van tijd minder opvallend. Als u uw eikenhout zelf monteert, adviseren wij om RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken, omdat dit geen vlekken kan veroorzaken door de reactie met looizuren.

Douglas is een veelgebruikte tuinhoutsoort. Fijnbezaagd douglashout is vers gezaagd en heeft een ruw oppervlak, wat het materiaal een robuuste uitstraling geeft. Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en heeft duurzaamheidsklasse 3. Door de rode kleur heeft douglas een warme uitstraling. Fijnbezaagd douglashout gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Geïmpregneerd of gekleurd douglashout heeft een extra bescherming, waardoor deze behandelde houtsoorten zo’n 5 jaar langer meegaan. 

Droging

Douglashout wordt gedroogd. Het vochtgehalte neemt dan af, en het douglashout wordt na droging steeds harder. Omdat sommige planken droger zullen worden dan andere, kunnen er lengteverschillen ontstaan in balken en planken. Dit is, ook in combinatie met het werken van hout, niet te voorkomen.

Hars

Douglashout kan net als vele andere houtsoorten harszakken bevatten. Als hars door weersinvloeden uitvloeit, kan het groene strepen of vlekken op het hout veroorzaken, die wit worden als de hars hard wordt. Als hars hard wordt, is het vaak makkelijk te verwijderen. U kunt de vlekken veroorzaakt door hars ook zelf verwijderen met terpentine.

Kleur en kleurverschil

Geen enkele boom is hetzelfde, waardoor ook geen enkele plank hetzelfde zal zijn. Er kan kleurverschil zijn tussen planken en balken. Ook op één plank of balk kan kleurverschil voorkomen, bijvoorbeeld omdat één kant meer verkleurd is dan de andere kant. Ook bij geïmpregneerd douglashout kan kleurverschil te zien zijn. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor deze stukken hout donkerder kleuren dan de meer vochthoudende stukken hout. Verder treedt er na verloop van tijd ook vergrijzing op van het hout. Als bepaalde stukken hout meer licht vangen, kan dit ook kleurverschil veroorzaken met het hout wat altijd in de schaduw staat. Wilt u vergrijzing voorkomen? Onbehandeld douglashout kunt u behandelen met olie om de originele kleur te behouden. Als u vergrijzing bij geïmpregneerd douglashout wilt voorkomen, dan kunt u het hout beitsen.

Kromtrekken

Douglashout kan kromtrekken, vooral onder invloed van warmte. Na levering kunt u het hout daarom het beste op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in de schaduw. Het beste is om het hout zo snel mogelijk te monteren. Wij raden aan om de bolle kant naar buiten te monteren, waardoor u de randen van de plank niet ziet als de planken kromtrekken. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Latstrepen

Bij geïmpregneerd hout worden planken opgestapeld met latjes ertussen. Deze plekken zijn na verwerking vaak nog te zien. Door de weersinvloeden trekken deze kleurverschillen na verloop van tijd weg.

Noesten en kwasten

Douglashout bevat van nature noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak heeft gezeten. Aangezien noesten en kwasten natuurlijke eigenschappen zijn van het hout, kunnen ze niet worden voorkomen. Als het hout droog is, kunnen de ovaalvormige noesten of kwasten uit het hout vallen. Met lijm kunt u deze stukken indien gewenst weer terugplaatsen. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Ruwe delen

Douglashout heeft een ruw oppervlak en kan daardoor splinters bevatten. Dit hoort bij de natuurlijke eigenschappen van het product. Doordat de planken gezaagd worden, zijn ongelijke randen en zaagranden onvermijdelijk. Deze eigenschappen horen bij de materiaalkeuze en geven het hout zijn robuuste uitstraling.

Schimmelplekken

Fijnbezaagd douglashout kan schimmelplekken bevatten. Deze zwarte en witte schimmelplekken zijn niet te voorkomen, vooral met warm en vochtig weer. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product. De schimmel kan verwijderd worden met een doekje, maar verdwijnt vaak vanzelf door bijvoorbeeld regen.

Werken

Alle houtsoorten ‘werken’ bij verschillende weersomstandigheden, ofwel krimpen of uitzetten. Dit is een natuurlijke eigenschap en kan niet worden voorkomen. Daarnaast bevat geïmpregneerd grenenhout veel vocht van het impregneermiddel. Als het hout dan gaat werken, kunnen er scheuren en maatverschillen ontstaan. Zorg er daarom bij montage voor dat het hout ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen. Scheuren hebben geen invloed op de stevigheid van het product. De scheuren komen veel voor bij douglashout en zijn dan ook typerend voor het materiaal.

Zwarte vlekken

Door het vervoer met heftrucklepels kunnen er zwarte plekken of strepen op het hout komen. Dit komt door de looizuren in het hout die reageren met het staal van de heftrucklepels. Door weersinvloeden worden de zwarte vlekken na verloop van tijd minder opvallend. Als u uw douglashout zelf monteert, adviseren wij om RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken, omdat dit geen vlekken kan veroorzaken door de reactie met looizuren.

Zwarte schuttingen zijn enorm populair. Houten schuttingschermen kunnen zwart worden gespoten. Voordat de zwarte kleur gespoten wordt, zal het hout eerst geïmpregneerd worden om het hout duurzamer te maken. Als u kiest voor een zwart gespoten schutting, is regelmatig onderhoud van uw schutting nodig om de kleur te behouden. 

Werken

Alle houtsoorten werken, maar bij zwart gespoten hout is dit sneller zichtbaar. Als er kleine scheuren in het hout ontstaan, wordt namelijk de daadwerkelijke kleur van het hout zichtbaar. Dit is niet te voorkomen, maar u kunt deze plekjes wel bijwerken met zwarte beits.

Eigenschappen houtsoort

Zwarte schuttingen hebben nog steeds de houteigenschappen die horen bij de gebruikte houtsoort. Bekijk daarom altijd de houtsoort van uw zwarte schutting en de bijbehorende producteigenschappen.

Douglas is een veelgebruikte tuinhoutsoort. Douglashout is één van de hardste Europese naaldhoutsoorten en heeft duurzaamheidsklasse 3. Door de rode kleur heeft douglas een warme uitstraling. Geschaafd douglashout is met een machine glad gemaakt en heeft enkele voordelen ten opzichte van fijnbezaagd douglashout: er is minder kans op scheurvorming, minder kans op schimmel en harsvlekken en minder kans op kromtrekken. Onbehandeld douglashout gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Geïmpregneerd of gekleurd douglashout heeft een extra bescherming, waardoor deze behandelde houtsoorten zo’n 5 jaar langer meegaan. 

Droging

Geschaafd douglashout wordt gedroogd. Het vochtgehalte neemt dan af, en het douglashout wordt na droging steeds harder. Omdat sommige planken droger zullen worden dan andere, kunnen er lengteverschillen ontstaan in balken en planken. Dit is, ook in combinatie met het werken van hout, niet te voorkomen.

Hars

Douglashout kan net als vele andere houtsoorten harszakken bevatten. Als hars door weersinvloeden uitvloeit, kan het groene strepen of vlekken op het hout veroorzaken, die wit worden als de hars hard wordt. Als hars hard wordt, is het vaak makkelijk te verwijderen. U kunt de harsvlekken ook zelf verwijderen met terpentine.

Kleur en kleurverschil

Geen enkele boom is hetzelfde, waardoor ook geen enkele plank hetzelfde zal zijn. Er kan kleurverschil zijn tussen planken en balken. Ook op één plank of balk kan kleurverschil voorkomen, bijvoorbeeld omdat één kant meer verkleurd is dan de andere kant. Ook bij geïmpregneerd douglashout kan kleurverschil te zien zijn. In droog hout trekt meer impregneermiddel, waardoor deze stukken hout donkerder kleuren dan de meer vochthoudende stukken hout. Verder treedt er na verloop van tijd ook vergrijzing op van het hout. Als bepaalde stukken hout meer licht vangen, kan dit ook kleurverschil veroorzaken met het hout wat altijd in de schaduw staat. Wilt u vergrijzing voorkomen? Onbehandeld douglashout kunt u behandelen met olie om de originele kleur te behouden. Als u vergrijzing bij geïmpregneerd douglashout wilt voorkomen, dan kunt u het hout beitsen.

Kromtrekken

Douglashout kan kromtrekken, vooral onder invloed van warmte. Na levering kunt u het hout daarom het beste op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in de schaduw. Het beste is om het hout zo snel mogelijk te monteren. Wij raden aan om de bolle kant naar buiten te monteren, waardoor u de randen van de plank niet ziet als de planken kromtrekken. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Latstrepen

Bij geïmpregneerd hout worden planken opgestapeld met latjes ertussen. Deze plekken zijn na verwerking vaak nog te zien. Door de weersinvloeden trekken deze kleurverschillen na verloop van tijd weg.

Noesten en kwasten

Douglashout bevat van nature noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak heeft gezeten. Aangezien noesten en kwasten natuurlijke eigenschappen zijn van het hout, kunnen ze niet worden voorkomen. Als het hout droog is, kunnen de ovaalvormige noesten of kwasten uit het hout vallen. Met lijm kunt u deze stukken indien gewenst weer terugplaatsen. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Ruwe delen

Douglashout is grof van structuur. Dit hoort bij de natuurlijke eigenschappen van het product. Geschaafd douglashout is met een machine glad gemaakt, maar door de oneffenheden in hout is het niet te garanderen dat de machine alle plekken glad maakt. Dit kan ervoor zorgen dat er ruwe plekken op het douglashout zitten. Als deze storend zijn, kunt u deze plekjes zelf bijschuren.

Schimmelplekken

Douglashout is een natuurproduct en daarom zijn zwarte en witte schimmelplekken niet te voorkomen, vooral met warm en vochtig weer. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product. Na verloop van tijd verdwijnen deze schimmelplekken weer. U kunt de plekken ook zelf verwijderen, bijvoorbeeld met azijn.

Werken

Alle houtsoorten ‘werken’ bij verschillende weersomstandigheden, ofwel krimpen of uitzetten. Dit is een natuurlijke eigenschap en kan niet worden voorkomen. Scheuren hebben geen invloed op de stevigheid van het product. De scheuren komen veel voor bij douglashout en zijn dan ook typerend voor het materiaal.

Zwarte vlekken

Door het vervoer met heftrucklepels kunnen er zwarte plekken of strepen op het hout komen. Dit komt door de looizuren in het hout die reageren met het staal van de heftrucklepels. Door weersinvloeden worden de zwarte vlekken na verloop van tijd minder opvallend. Als u uw douglashout zelf monteert, adviseren wij om RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken, omdat dit geen vlekken kan veroorzaken door de reactie met looizuren.

Grenenhout is afkomstig van de grove den. Het uiterlijk van het hout kenmerkt zich door een uitgesproken vlammentekening met een geelachtige of roodachtige kleur. Onbehandeld grenenhout heeft een duurzaamheidsklasse van 5, na impregneren is het hout met een duurzaamheidsklasse van 3-4 een stuk duurzamer. Het hout gaat dan zo’n 10-15 jaar mee. Grenenhout is makkelijk te bewerken, en daarom erg geschikt om als tuinhout te verwerken. Grenenhout lijkt op vurenhout, maar er zijn wel degelijk verschillen. Lees meer over de verschillen tussen grenen en vuren.

 

Hars

Grenenhout kan harszakken bevatten. Deze kunnen ook licht een harsgeur met zich meebrengen. Daarnaast zorgt hars als het uitvloeit voor groene strepen of vlekken op het hout, die wit worden als de hars hard wordt. Als hars hard wordt, is het vaak makkelijk te verwijderen. U kunt de vlekken veroorzaakt door hars ook zelf verwijderen met terpentine.

Kleur en kleurverschil

Hout is een natuurlijk product, waardoor geen enkele plank hetzelfde zal zijn. Dit betekent dat er ook kleurverschil kan zijn tussen planken, maar ook op één stuk hout. Er zijn ook verschillen in kleur tussen behandeld en onbehandeld hout. Impregneermiddel trekt namelijk makkelijker in droog hout, waardoor deze delen donkerder worden. Ook kan het impregneermiddel groene vlekken achterlaten. Na verloop van tijd neemt dit kleurverschil af, omdat de kleur door weersinvloeden weer bijtrekt. Onbehandeld grenenhout zal snel vergrijzen. Als bepaalde delen van het hout meer zon krijgen dan andere, kan dit tevens zorgen voor kleurverschillen tussen de planken. Als u de vergrijzing wilt voorkomen, kunt u het hout behandelen met kleurbeits.

Kromtrekken

Als grenenhout geïmpregneerd is en vervolgens snel droogt, kan het kromtrekken. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, maar het kan zijn dat u dit niet mooi vindt. Wij adviseren om het grenenhout na levering zo snel mogelijk te monteren. Daarnaast raden wij aan om de bolle kant naar buiten te monteren, waardoor u de randen van de plank niet ziet als de planken kromtrekken.

Latstrepen

Bij geïmpregneerd hout worden planken opgestapeld met latjes ertussen. Deze plekken zijn na verwerking vaak nog te zien. Door de weersinvloeden trekken deze kleurverschillen na verloop van tijd weg.

Noesten en kwasten

Grenenhout kenmerkt zich met relatief grote noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak heeft gezeten. Noesten en kwasten zitten van nature in het hout en zijn dan ook niet te voorkomen. Als het hout droog is, kunnen de ovaalvormige noesten of kwasten uit het hout vallen. U kunt ze indien gewenst weer terugplaatsen met lijm. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Ruwe delen

Hout is een natuurlijk product, waardoor onregelmatigheden in de structuur onvermijdelijk zijn. Hoewel wij tuinhout leveren wat geschaafd is, kan het zijn dat er ruwe plekken overblijven omdat de schaafmachines niet alle plekken kunnen raken. U kunt deze indien gewenst zelf bijschuren.

Schimmelplekken

Hout is een natuurproduct en daarom zijn schimmelplekken niet te voorkomen, vooral met warm en vochtig weer. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het product. Na verloop van tijd verdwijnen deze witte of zwarte schimmelplekken weer. U kunt de schimmel ook eenvoudig verwijderen met bijvoorbeeld azijn.

Werken

Alle houtsoorten ‘werken’ bij verschillende weersomstandigheden. Hout zet uit als het vocht opneemt, dit is meestal in het najaar. In de zomer is het hout droger waardoor het krimpt. Daarnaast bevat geïmpregneerd grenenhout veel vocht van het impregneermiddel. Het krimpen en uitzetten kan zorgen voor scheuren in het hout. Hoewel deze duidelijk zichtbaar kunnen zijn, zijn de scheuren niet van invloed op de kwaliteit van het hout. Het is wel belangrijk om bij het plaatsen van grenenhout te zorgen dat het hout de ruimte heeft om te ‘werken’.

Hardhout is een zeer sterke houtsoort. Het hout is van nature beschermd tegen vocht en aantasting door houtschimmels en insecten, wat het een duurzame houtsoort maakt die wel 20 tot 25 jaar meegaat. Hardhout heeft een roodbruine kleur, wat het hout een warme uitstraling geeft.

Bloeden looizuren

Hardhout kan ‘bloeden’. Dit komt omdat hardhout looizuren bevat, die onder bepaalde weersomstandigheden kunnen ‘uitbloeden’. Dit kan vlekken geven op het hout, maar ook op aangrenzend materiaal zoals beton, een muurtje of bestrating.

Hars

Sommige hardhoutsoorten zijn harshoudend, waardoor hars op hardhout bij deze soorten onvermijdelijk is. Hars is te zien als witte strepen of plekjes op het hout. Als hars hard wordt, is het vaak makkelijk te verwijderen. Hars kan daarnaast ook met terpentine worden verwijderd.

Kleine gaatjes

Er kunnen kleine gaatjes in hardhout voorkomen. Deze worden veroorzaakt door insecten tijdens de groei van de boom. Hoewel de insecten niet meer in het hout aanwezig zullen zijn, blijven de gaatjes wel zichtbaar. Dit is niet van invloed op de kwaliteit van het hardhout.

Kleur en kleurverschil

Hout is een natuurlijk product, waardoor geen enkele plank hetzelfde zal zijn en er kleurverschil kan zijn, ook op één stuk hout. Daarnaast zal onbehandeld hardhout na verloop van tijd vergrijzen. Deze kleurverandering kunt u voorkomen door uw hardhout te (laten) behandelen met hardhoutolie. De originele kleur wordt op deze manier zo goed mogelijk behouden.

Kromtrekken

We raden aan om hardhout na levering snel te plaatsen, omdat het snel kan kromtrekken. Eenmaal stevig gemonteerd, wordt de kans op kromtrekken verkleind. Kromtrekken heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Kruisdraad

Veel hardhout heeft kruisdraad, ofwel wisseling van de draad van links- naar rechtsom. Dit kan zorgen voor enige vervormingen en het hout is daardoor soms lastiger te bewerken.

Noesten en kwasten

Hardhout kan soms noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak heeft gezeten. Noesten en kwasten zitten van nature in het hout en zijn dan ook niet te voorkomen. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Ruwe delen

Fijnbezaagd hardhout heeft een ruw oppervlak, maar ook bij geschaafd hardhout zijn ruwe plekken en randen niet te voorkomen. Vooral bij plekken waar de structuur van het hout onregelmatig is, kan het zijn dat niet alle plekken geschaafd zijn. U kunt deze plekken indien gewenst zelf bijschuren.

Werken

Hout kan krimpen of uitzetten, waardoor scheuren in het hout kunnen ontstaan. Dit is een natuurlijke eigenschap en kan niet worden voorkomen. Scheuren hebben geen invloed op de stevigheid van het product.

Watervlekken

Bij hardhout kunnen watervlekken voorkomen. Als hardhout in aanraking komt met water zullen waterkringen ontstaan, die na verloop van tijd ook weer wegtrekken.

Zwarte vlekken

Hardhout bevat vaak looizuren. Door contact met staal, zoals een heftruck, ontstaan zwarte vlekken op het hout. Na verloop van tijd zullen deze vlekken vanzelf verdwijnen, maar u kunt ze met ontweringswater ook zelf verwijderen. Vanwege deze reactie van looizuren met staal adviseren wij altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken bij de montage van hardhout.

Vurenhout is één van de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Het hout is afkomstig van de fijnspar en kan zowel uit Noord-Europa als uit Zuid-Europa komen. Het verschil zit in de groeisnelheid van het hout: in Noord-Europa groeit het hout langzamer waardoor het hout een dichtere structuur heeft. Dit maakt het hout wat afkomstig is uit Noord-Europa duurder dan het vurenhout uit Zuid-Europa. Onbehandeld vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 5. Onbehandeld is het hout dus niet erg duurzaam, waardoor voor tuinhout altijd geïmpregneerd vurenhout wordt gebruikt. Geïmpregneerd vurenhout is met een duurzaamheidsklasse van 3-4 een stuk duurzamer en gaat ongeveer 10-15 jaar mee. Vurenhout lijkt op grenenhout, maar er zijn wel degelijk verschillen. Lees meer over de verschillen tussen grenen en vuren

 

Zachte houtsoort

Het hout is relatief zacht en daardoor makkelijk te bewerken, waardoor het zeer geschikt is om als tuinhout te verwerken.

Noesten en kwasten

Het hout heeft kleine ronde noesten en kwasten. Dit zijn plekken waar oorspronkelijk een tak heeft gezeten. Noesten en kwasten zitten van nature in het hout en zijn dan ook niet te voorkomen. Noesten en kwasten hebben geen invloed op de kwaliteit van het hout.

Kleur en kleurverschil

Hout is een natuurlijk product, waardoor geen enkele plank hetzelfde zal zijn en er kleurverschil kan zijn, ook op één stuk hout. Er zijn ook verschillen in kleur tussen behandeld en onbehandeld hout. Onbehandeld vurenhout is witachtig van kleur, geïmpregneerd vuren heeft een groene waas. Door de weersomstandigheden vergrijst de lichte kleur van vuren na verloop van tijd. Dit kan worden versterkt doordat sommige stukken meer zonlicht vangen dan andere. Daarnaast kan ook het impregneren kleurverschillen veroorzaken. Impregneermiddel trekt namelijk makkelijker in droog hout, waardoor deze delen donkerder worden. Ook kan het impregneermiddel groene vlekken achterlaten. Na verloop van tijd neemt dit kleurverschil af, omdat de kleur door weersinvloeden weer bijtrekt.

Hars

Om zichzelf te beschermen tegen infecties en virussen maakt een boom hars aan. Vurenhout is ook afkomstig van een harshoudende boomsoort, waardoor hars op vurenhout onvermijdelijk is. Hars is te zien als witte strepen of plekjes op het hout. Als hars hard wordt, is het vaak makkelijk te verwijderen. Hars kan daarnaast ook met terpentine worden verwijderd.

Werken

Alle houtsoorten ‘werken’ bij verschillende weersomstandigheden. Hout zet uit als het vocht opneemt, dit is meestal in het najaar. In de zomer is het hout droger waardoor het krimpt. Het krimpen en uitzetten kan zorgen voor scheuren in het hout. Hoewel deze duidelijk zichtbaar kunnen zijn, zijn de scheuren niet van invloed op de kwaliteit van het hout.

Kromtrekken

Geïmpregneerd hout bevat veel vocht van de impregneervloeistof. Omdat niet alle delen van het hout evenveel vocht opnemen, kunnen er kleine lengteverschillen in het materiaal voorkomen. Als het geïmpregneerde hout snel droogt, kan het daarnaast kromtrekken. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, maar het kan zijn dat u dit niet mooi vindt. Bij montage monteren wij daarom de bolle kant naar buiten, waardoor u de randen van de plank niet ziet als de planken kromtrekken.

Schimmelplekken

Hout is een natuurproduct en daarom zijn schimmelplekken niet te voorkomen, vooral met warm en vochtig weer. Hoewel dit niet mooi oogt, is dit niet van invloed op de kwaliteit van het product. U kunt de schimmel eenvoudig verwijderen met bijvoorbeeld azijn. Als u niks doet, zullen de plekken na enige tijd vanzelf verdwijnen.

Ruwe delen

Hoewel wij tuinhout leveren wat geschaafd is, zijn ruwe plekken en randen niet te voorkomen. Vooral bij onregelmatige plekken rondom noesten of aan de randen kunnen delen ruw blijven. U kunt deze indien gewenst zelf bijschuren.

Latstrepen

Bij geïmpregneerd hout worden planken opgestapeld met latjes ertussen. Deze plekken zijn na verwerking vaak nog te zien. Door de weersinvloeden trekken deze kleurverschillen na verloop van tijd weg.

TOP